sonia167
sonia167
  21 Agosto 2008 (pierwszy post)

Hej ;) Muszę zrobic zielnik do szkoly i mam probem z rozpoznaniem niekotrych roslin... JEZELI wiecie jak one sie nazywaja to podajcie mi numer i nazwe ;) z góry dzięki ;)
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

aaPaulinka
aaPaulinka
  21 Agosto 2008

a 16. to chyba zwykła trawa z łąki :mrgreen:

Ader
Ader
  21 Agosto 2008

1 Kostrzewa czerwona albo łąkowa nie wiem :|

2. Krwawnik pospolity

3. życica trwała

4. Wyka ptasia

5. szczaw pospolity

8. życica wielokwiatowa

12. Trzęślica morda

13. Rajgras wyniosły

14. Trzcinnik piaskowy

16. Mietlica biaława (?)

19. Groszek łąkowy

Tyle jestem w stanie rozpoznać ze zdjęć, nie jestem też jednak kilku gatunków pewien.
Powinnaś sprawdzić sobie te gatunki w internecie poszukać zdjęć i porównać.
Ja na studiach rozpoznawanie traw i ziół miałem dosyć dawno i mogę nie pamiętac.

aaPaulinka
aaPaulinka: a 16. to chyba zwykła trawa z łąki

nie ma czegoś takiego jak zwykła trawa z łąki.
Ader
Ader
  21 Agosto 2008

a i 11 być może to stokłosa miękka

xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  21 Agosto 2008
Ader
Ader: 1 Kostrzewa czerwona albo łąkowa nie wiem :| 2. Krwawnik pospolity 3. życica trwała 4. Wyka ptasia 5. szczaw pospolity 8. życica wielokwiatowa 12. Trzęślica morda 13. Rajgras wyniosły 14. Trzcinnik piaskowy 16. Mietlica biaława (?) 19. Groszek łąkowy

:zakochany:
Ader
Ader
  21 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

Tych drzewiastych nie znam bo nie miałem dendrologii :nie:
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  21 Agosto 2008
Ader
Ader: Tych drzewiastych nie znam bo nie miałem dendrologii

mówiłam że Ty bedziesz wiedział :zakochany:
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  21 Agosto 2008

Ciekawe czy podziękuje :ziew:

Ader
Ader
  21 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

Aha i przy pisaniu gatunków roślin pamiętaj o tym by napisać nazwę gatunku po polsku jak również po łacinie. Nie zapomnij również wpisać rodziny tego gatunku oraz siedliska w którym je zebrałaś.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ciekawe czy podziękuje

:ziew:
Nie pomogłem jej dużo :)
Rosiczka00
Rosiczka00
  21 Agosto 2008
Ader
Ader: 1 Kostrzewa czerwona albo łąkowa nie wiem :| 2. Krwawnik pospolity 3. życica trwała 4. Wyka ptasia 5. szczaw pospolity 8. życica wielokwiatowa 12. Trzęślica morda 13. Rajgras wyniosły 14. Trzcinnik piaskowy 16. Mietlica biaława (?) 19. Groszek łąkowy

podpowiedziałam mu :ssh:

:-D
Ader
Ader
  21 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: podpowiedziałam mu :-D

ta gdzie :ninja:

;*
xxTwojeMarzenie
xxTwojeMarzenie
  21 Agosto 2008
Ader
Ader: Nie pomogłem jej dużo :)

no bardzo duzo :*
sonia167
sonia167
  21 Agosto 2008
Ader
Ader: 1 Kostrzewa czerwona albo łąkowa nie wiem :| 2. Krwawnik pospolity 3. życica trwała 4. Wyka ptasia 5. szczaw pospolity 8. życica wielokwiatowa 12. Trzęślica morda 13. Rajgras wyniosły 14. Trzcinnik piaskowy 16. Mietlica biaława (?) 19. Groszek łąkowy Tyle jestem w stanie rozpoznać ze zdjęć, nie jestem też jednak kilku gatunków pewien. Powinnaś sprawdzić sobie te gatunki w internecie poszukać zdjęć i porównać. Ja na studiach rozpoznawanie traw i ziół miałem dosyć dawno i mogę nie pamiętac.

Wielkie dzięki.... co do niektorych to wlasnie tak myslalam. Ale wolalam sie upewnic ;) dzięki ;*
sonia167
sonia167
  21 Agosto 2008

MAM PYTANIE....a trzcinnik piaskowy moze byc tai cos .... taki fioletowy ?

Ader
Ader
  21 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: MAM PYTANIE....a trzcinnik piaskowy moze byc tai cos .... taki fioletowy ?

ciemna jest trzcina pospolita one są podobne. Porównaj sobie jeszcze obydwa ze zdjęciami w Internecie.
AvantQueTuDis
AvantQueTuDis
  21 Agosto 2008

Adrianek
podziwiam Cie ;)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.