scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008 (pierwszy post)

skonczyl ktos moze ten kierunek? wie ktos na czym to dokladnie polega? :jezyk2:
jakies ciekawostki z tym zwiazane? :)

Ghoscik
Ghoscik
  19 Agosto 2008

wytlumacz skofis na cczym polega:P_

Konto usunięte
Konto usunięte:
Duchy istnieja.. Uwierz w nie ;-) :duch:

Duch ;-) :zakochany:
scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: wytlumacz skofis na cczym polega:P_

gdybym wiedzial dokladnie to bym sie nie pytal...
ja mam tylko ogolna wiedze hehe
Ghoscik
Ghoscik
  19 Agosto 2008

no to podziel sie ta ogolna widza:P

Konto usunięte
Konto usunięte: gdybym wiedzial dokladnie to bym sie nie pytal... ja mam tylko ogolna wiedze hehe

btw . za madry temat zalozyles :ninja:

scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no to podziel sie ta ogolna widza:P

za duzo pisania hehe

Konto usunięte
Konto usunięte: btw . za madry temat zalozyles

ja tutaj nie pasuje :and:
Ghoscik
Ghoscik
  19 Agosto 2008

to jak bedziesz mial czas pisz , poczytam

Konto usunięte
Konto usunięte: za duzo pisania hehe

za madry jestes.
Konto usunięte
Konto usunięte: ja tutaj nie pasuje

Hope
Hope
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Zarzadzanie i Inzynieria Produkcji

ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI

PREZENTACJA KIERUNKU

Interdyscyplinarny kierunek studiów Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, umożliwia również u nas w kraju kształcenie specjalistów nowego typu, którzy potrafią łączyć nowoczesną wiedzę i umiejętności inżynierskie z wiedzą i umiejętnościami menedżerskimi.

Zmiany w systemie społecznym i gospodarczym kraju, a w szczególności powstanie struktur społeczeństwa obywatelskiego oraz funkcjonowanie gospodarki według zasad rynkowych wymagają nowej kategorii pracowników zdolnych podejmować zadania jakie wynikają z dokonujących się i już dokonanych przeobrażeń w gospodarce, szczególnie w przemyśle i rolnictwie związanych szczególnie z racjonalizacją kosztów i technik produkcji. Powstanie małych i średnich firm, restrukturyzacja przemysłu, prywatyzacja przedsiębiorstw, itd. zmusza inżyniera do pełnienia podwójnej roli, jako twórcy techniki i menedżera. Rozszerzył się więc zakres zadań jakie stawiane są inżynierom. W szczególności oczekuje się od nich oprócz wiedzy specjalistycznej w określonej dziedzinie techniki, również umiejętności w zakresie ekonomii, zarządzania, rachunkowości, finansów, prawa, ekologii, logistyki itp.

Od tak interdyscyplinarnie przygotowanej kadry inżyniersko-menedżerskiej oczekuje się aktywności w kreowaniu działalności gospodarczej z uwzględnieniem rynkowych praw ekonomii w powiązaniu z nowoczesną techniką w warunkach stale zmieniającego się rynku.

Studia na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji kończą się uzyskaniem dyplomu inżyniera (a nie licencjata) lub magistra inżyniera, specjalisty od zarządzania i działalności inżynierskiej. Należy tutaj zwrócić uwagę na solidne wykształcenie w obszarze ekonomii, zarządzania i marketingu. Ponadto student ma możliwość wyboru wielu przedmiotów zgodnie ze swoimi zainteresowaniami i przewidywanymi potrzebami zawodowymi.

W planie studiów można wyróżnić cztery grupy przedmiotów. Procentowe udziały w programie studiów poszczególnych grup przedmiotów oraz ich treści programowe są następujące:

A- Przedmioty podstawowe (30%), a w nich przykładowo:

* Języki obce, matematyka, statystyka, informatyka, fizyka lub chemia, ekologia i ochrona środowiska.

B- Przedmioty techniczne - inżynierskie (30%), a w nich przykładowo:

* Materiałoznawstwo, elementy mechaniki, podstawy elektrotechniki, grafika inżynierska, metrologia, maszyny i systemy produkcyjne, techniki wytwarzania, podstawy automatyzacji, projektowanie inżynierskie.

C- Przedmioty ekonomiczne (30%), a w nich przykładowo:

* Mikroekonomia, makroekonomia, matematyka finansowa, rachunkowość, finanse, podstawy zarządzania, marketing, podstawy prawa, logistyka, ekonomika przedsiębiorstw, zarządzanie strategiczne, negocjacje.

D. Przedmioty wybieralne zgodnie z zainteresowaniami studenta (10%).

Obserwując światowe trendy można przyjąć za słuszną tezę, że jest to przyszłościowy kierunek, szczególnie dla osób mieszkających i pracujących daleko od wielkich metropolii i dużych zakładów przemysłowych. Wykształcenie to o dużej uniwersalności daje znaczną elastyczność w wyborze miejsca i rodzaju wykonywanej pracy co jest niezwykle istotne w obecnych trudnych czasach i związanym z tym dużym bezrobociem.

Może cos z tego wyczytasz :D
scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: to jak bedziesz mial czas pisz , poczytam

pope nizej cos skopiowala :D

Konto usunięte
Konto usunięte: za madry jestes.

moze i tak hehe

Hope
Hope:

pope z jakiej uczelni to skopiowalas? :woot:
Hope
Hope
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: pope z jakiej uczelni to skopiowalas?

Google mądrością mą :tak: .
scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Hope
Hope: Google mądrością mą .

a to widze ze z kielc mi skopiowalas ;p

ale jak ktos to studiowac to lepiej chyba by powiedzial w 2 zdaniach o tym kierunku niz cale google hehe :)
Hope
Hope
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a to widze ze z kielc mi skopiowalas ;p

:tak: .

Konto usunięte
Konto usunięte: )

Chciałam tylko pomoc :and: .
Ghoscik
Ghoscik
  19 Agosto 2008

no to czytam :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: pope nizej cos skopiowala :D

scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Hope
Hope: Chciałam tylko pomoc .

dziekuje :calusek:
wszystko sie przyda :)
Marek1991BrD
Marek1991BrD
  19 Agosto 2008

Opinia studentki od wujka google:
Studiuję drugi rok na tym kierunku i z perspektywy czasu coraz bardziej uważam go za przyszłościowy. (A przynajmniej staram sie w to wierzyć )
Od tego roku weszły zmiany w systemie kształcenia. Juz nie ma studiów jednolitych. Trzeba osobno bronić inżyniera i magistra. ZiIP to kierunek, który jako jedyny zachował inżynierstwo. Zarządzanie i Marketing zostało przekształcone w samo Zarządzanie i nie posiada już zasobu przedmiotów technicznych - po tym będzie się tylko mgr, bez inżyniera. To samo dotyczy Informatyki i Ekonometrii.
Tak że sama widzisz: ZiIP jest o wiele bardziej przyszłościowy, bo oprócz wiedzy ekonomicznej zdobędziesz jakże upragniony w tych czasach tytuł "inż." rolleyes.gif
Jak ja ubiegałam sie o przyjęcie, to na ZiM było się o trudniej dostać. Teraz kiedy zlikwidowali tam inż, trudniej dostać się na moje ZiIP smile.gif
Co sprawia na początku trudność?... Na pewno matematyka. Tym bardziej że zmniejszyli liczbę semestrów na ten przedmiot z 2 do 1, a materiału znając prof. Malca.. nie wiele okrojono. Trzeba być od początku na baczności i wiele własnej pracy w to włożyć. Nie robić zaległości. Ale wszystko jest do przejścia wink.gif
Po za matmą to już tylko wystarczy samozaparcie i trochę zdrowego rozsądku.. i wszystko będzie ok:)
Na drugim roku jest już luźniej. Są fajne przedmioty:) Np. Procesy i techniki produkcyjne, gdzie na laboratoriach chodzi sie na wycieczki do różnych zakładów (byślimy w elektrocirpłowni, armaturze, telekomunikacji i cegielni), by obserwować jak co powstaje.

scofieldowski
scofieldowski
  19 Agosto 2008
Konto usunięte
Konto usunięte:

dzieki :piwo:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.