Hejka :)
Mam kuzynkę rok młodszą ode mnie, teraz jest w 3 gimnazjum i zastanawia się, jaką szkołę ma wybrać...
Niedawno prosiła mnie o radę. Ja chodzę do liceum, jednak uważam ze technikum jest lepszą szkołą, ponieważ ma się zawód i można też iść na studia.
Sama nie wiem, co jej doradzić. ;/
Oczywiście ostateczna decyzja będzie należeć do niej, jednak chciałabym jej jakoś doradzić.
Co jest według Was lepsze? Liceum czy technikum??
__
jeszcze coś: dlaczego tak dużo osób kończących studia nie potrafi znaleźć pracy podczas gdy osoby, które skończyły zawodówkę maja najlepsze auta i swoje domy, a ci po studiach nawet jeśli maja pracę to muszą się martwić jak przeżyć "od pierwszego do pierwszego"?? Mam pełno takich osób w rodzinie...
lista tematów
Co jej doradzić?? ... strona 2 z 3
Konto usunięte: Pamiętajmy, że nie zawsze w życiu jest tak jak chcemy. Skąd wiesz, że za parę lat będzie Cię na studia stać. Że je ukończysz.
Nie mogę tego wiedzieć, nie wiem nawet czy będę żyć do tego czasu. Ale planować mogę zawsze :D
Jeśli myślałabym o technikum to już zupełnie nie miałabym pomysłu jakie wybrać.
Ja też jestem w 3 klasie gimnazjum. Raczej wybieram sie do LO. Mieliśmy warsztaty i tam nam powiedzieli , że po liceum piszemy rozszerzoną mature z jakis przedmiotów, a w technikum jest podstawowa, powiedzieli nam również, że po podstawowej maturze marne szanse abyśmy dostali się na studia;p
jesli wie co chce robić, gdzie iść na studia, niech pójdzie do technikum. Inaczej będzie się tam tylko męczyć i zmarnuje swój czas.
jeśli ktoś deklaruje się w technikum na zdawanie jakichś przedmiotów rozszezonych, to nauczyciele będą go przygotowywac pod tym kątem

Boże ludzie myślą, że w technikum ludzie latają na smokach czy co?

a jak zmieni zdanie i zainteresowania co do zawodu to na nic jej ten zawod.
A po liceum matury nie ma ?:D na studia po Liceum nie moze isc? :D
Moj bro byl w liceum i wcale nie ma nizszego poziomu nauczania :P mimo nieladnych ocen matura byla napisana rewelka ;p i na studiach jest ;p wiec nie wciskaj kitu ludziom
Konto usunięte: dlaczego tak dużo osób kończących studia nie potrafi znaleźć pracy podczas gdy osoby, które skończyły zawodówkę maja najlepsze auta i swoje domy
zmiany na rynku pracy - kiedyś tzw. "rzemieślników" był nadmiar, teraz jest deficyt specjalistów typu hydraulicy/stolarze/mechanicy itp., a nadmiar pracujących umysłowo magistrów. generalnie we wszystkich krajach rozwiniętych sektor usługowy tego typu to całkiem niezła ścieżka kariery, jeśli chce się dobrze zarabiać - tutaj, w Londynie, jest to samo i tak samo: czasami nawet nie warto nikogo do lodówki czy zepsutej pralki wzywać, bo mechanik policzy sobie tyle, że możnaby za to siano kupić sprzęt całkowicie nowy, serio
trzeba się spodziewać tego że w Polsce z czasem będzie podobnie. kierunki po technikach to ciężka praca fizyczna, ale dobrze płatna. już nie jest tak, jak kiedyś, że ludzie po 'zawodówkach' klepali biedę, więc dobrze jest rozważyć pójście do liceum profilowanego czy technikum, bo pozwoli to mieć zawsze fach w ręku. a studia...? studia można zawsze mieć, jak się ma zdaną maturę

heh jak sobie chce to i wybierze rozszerzoną... Głupota że jest w technikum to ma zdawać podstawowa? żal.pl
Ludzie mówią że technikum jest gorsze od liceum.... bo chyba sami do technikum nie chodzili. Poziom w technikum jest bardziej wymagający, bo nie dość że masz zwykłe przedmioty to do tego dochodzą zawodowe (ja mam na hotelarzu już ok 20 przedmiotów zawodowych). a o egzaminie nic nie mówiąc bo jest o wiele trudniejszy od matury.
Moim zdaniem technikum jest lepsze bo i masz zawód i mature.... a po liceum i tak i tak musisz iść na studia (o ile zdasz maturę)