znacie moze jakas stronke z psychotestami sprawdzajacymi do czego najlepiej sie nadajemy i co powinnismy w zyciu robic?
Mysle o psychologi albo dziennikarstwie ale nie ejstem pewna czy bym sie do tego nadawala i chetnie bym to sprawdzila jakos..
w tym roku szkolnym pisze mature i juz powinnam wiedziec mimo ze ejszcze mam troche czasu, ale chcialabym miec pewnosc co do slusznosci swojego wyboru.
Pozdrawiam
wybór studiow, zawodu
Jeśli wahasz się pomiędzy psychologią a dziennikarstwem to wybierz psychologię :P
Po dziennikarstwie rzadko która gazeta chce Cię zatrudnić. Uczysz się tam jak być dziennikarką, jak pisać ale nie uczysz się fachu, nie masz specjalizacji.
Bo co dziennikarz może wiedzieć np. o "Sytuacji politycznej w Pakistanie" :P
Nawet widziałem kiedyś ogłoszenie w dziale "zatrudnię"
"Zatrudnimy pracownika na stanowisku dziennikarza w gazecie xx. Studentom dziennikarstwa dziękujemy" jakoś tak mniej więcej leciało :)
A co do psychologii, ciekawy kierunek ale moim zdaniem zbyt powszechny, za mało perspektywiczny....Boże za te 10 lat ile tych psychologów, prawników, filologów angielskich etc. będzie w tym kraju :P
Jeśli chodzi o mnie to idę na Slawistykę wschodnią albo Rosjoznawstwo :D
nie powierzaj swojej przyszłości testom
Ja idę na psychologię, o dziennikarstwie tez myślałam, aczkolwiek trzeba mieć ostro wyrobione plecy żeby cokolwiek załatwić z pracą etc.
mature z WOSu heh nic innego jakos mi nie pasuje choc wiem ze przydatna na psychologie bylaby tez biologia. ale mam juz obcykane pare szkol ze wystarczy w wosu lub czegokolwiek, zalezy ilosc punktow itp.
No psychologia to jst cos co mnie bardzo interesuje, a przyszly zawid trzeba tez wiazac ze swoimi zainteresowaniami :)
Dziennikarstwo tez mi sie wydaje ciekawe ale wlasnie obawam sie tego ze ciezko sie wybic lub w ogóle znaleźć prace :)
ja jestem na kulturoznawstwie, najciekawsze jest to ze mamy duzo zajec "dziennikarskich". ogolnie kirunek jest dosc szeroki, a zawsze po licencjacie mozna sprecyzowac sie bardziej;]
ja sie na psychologie wybieram
ale pamiętaj... wbrew pozorom nie jest to takie łatwe.
dostać sie to masakra, a utzymać jeszcze gorzej !! !
ale probować można.. ja przynajmniej zaryzykuje
powodzenia zycze