xXxAgusiaNMLxXx
xXxAgusiaNMLxXx
  12 Octubre 2008 (pierwszy post)

znacie moze jakas stronke z psychotestami sprawdzajacymi do czego najlepiej sie nadajemy i co powinnismy w zyciu robic?
Mysle o psychologi albo dziennikarstwie ale nie ejstem pewna czy bym sie do tego nadawala i chetnie bym to sprawdzila jakos..

w tym roku szkolnym pisze mature i juz powinnam wiedziec mimo ze ejszcze mam troche czasu, ale chcialabym miec pewnosc co do slusznosci swojego wyboru.
Pozdrawiam

Raskolnik
Raskolnik
  12 Octubre 2008

Jeśli wahasz się pomiędzy psychologią a dziennikarstwem to wybierz psychologię :P

Po dziennikarstwie rzadko która gazeta chce Cię zatrudnić. Uczysz się tam jak być dziennikarką, jak pisać ale nie uczysz się fachu, nie masz specjalizacji.
Bo co dziennikarz może wiedzieć np. o "Sytuacji politycznej w Pakistanie" :P

Nawet widziałem kiedyś ogłoszenie w dziale "zatrudnię"
"Zatrudnimy pracownika na stanowisku dziennikarza w gazecie xx. Studentom dziennikarstwa dziękujemy" jakoś tak mniej więcej leciało :)

A co do psychologii, ciekawy kierunek ale moim zdaniem zbyt powszechny, za mało perspektywiczny....Boże za te 10 lat ile tych psychologów, prawników, filologów angielskich etc. będzie w tym kraju :P

Jeśli chodzi o mnie to idę na Slawistykę wschodnią albo Rosjoznawstwo :D

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  12 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: nacie moze jakas stronke z psychotestami sprawdzajacymi do czego najlepiej sie nadajemy i co powinnismy w zyciu robic? Mysle o psychologi albo dziennikarstwie ale nie ejstem pewna czy bym sie do tego nadawala i chetnie bym to sprawdzila jakos.. w tym roku szkolnym pisze mature i juz powinnam wiedziec mimo ze ejszcze mam troche czasu, ale chcialabym miec pewnosc co do slusznosci swojego wyboru.

nie powierzaj swojej przyszłości testom
...Ignorance is bliss...
WszystkoMiZajeli
WszystkoMiZajeli
  12 Octubre 2008
A tak z ciekawości właściwie. Co na maturze zdajesz ?

Ja idę na psychologię, o dziennikarstwie tez myślałam, aczkolwiek trzeba mieć ostro wyrobione plecy żeby cokolwiek załatwić z pracą etc.
xXxAgusiaNMLxXx
xXxAgusiaNMLxXx
  12 Octubre 2008

mature z WOSu heh nic innego jakos mi nie pasuje choc wiem ze przydatna na psychologie bylaby tez biologia. ale mam juz obcykane pare szkol ze wystarczy w wosu lub czegokolwiek, zalezy ilosc punktow itp.
No psychologia to jst cos co mnie bardzo interesuje, a przyszly zawid trzeba tez wiazac ze swoimi zainteresowaniami :)
Dziennikarstwo tez mi sie wydaje ciekawe ale wlasnie obawam sie tego ze ciezko sie wybic lub w ogóle znaleźć prace :)

xcbiker
xcbiker
  13 Octubre 2008

ja jestem na kulturoznawstwie, najciekawsze jest to ze mamy duzo zajec "dziennikarskich". ogolnie kirunek jest dosc szeroki, a zawsze po licencjacie mozna sprecyzowac sie bardziej;]

saliVa666
saliVa666
  13 Octubre 2008

ja sie na psychologie wybieram
ale pamiętaj... wbrew pozorom nie jest to takie łatwe.
dostać sie to masakra, a utzymać jeszcze gorzej !! !
ale probować można.. ja przynajmniej zaryzykuje
powodzenia zycze

xXxAgusiaNMLxXx
xXxAgusiaNMLxXx
  13 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: le pamiętaj... wbrew pozorom nie jest to takie łatwe

no ja wcale nie twierdze ze jest latwe :) ale wydaje sie bardzo ciekawe :)

no ja jeszcze biore pod uwage studia zaoczne... ale jeszcze pomysle :)
anisia130
anisia130
  13 Octubre 2008
Również chcę być psychologiem,choć może jeszcze za wcześnie myślę o zawodzie,ale myślę,że warto mieć cele. U Mnie nauczycielka wosu dała nam takie testy. A na internecie nie wiem czy są. Trzeba sprawdzić w googlach. C;
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.