Moniczka66617
Moniczka66617
  9 Octubre 2008 (pierwszy post)

Czy swobodny spadek zależy od masy ciała??
Możecie mi pomóc...

Sylar
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 15
Sylar
  9 Octubre 2008

niezalezy od masy poniewaz przyciaganie ziemskie jest stałe natomiast zalezy od powierzchni tego ciała a co za tym idzie od oporu jaki stawia powietrzu spadajac

Moniczka66617
Moniczka66617
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: niezalezy od masy poniewaz przyciaganie ziemskie jest stałe natomiast zalezy od powierzchni tego ciała a co za tym idzie od oporu jaki stawia powietrzu spadajac

aha ;D
To w jaki sposob wytłumaczyć, że piórko spada wolniej niż np. kamień?
Sylar
Sylar
  9 Octubre 2008

w taki sam jak to ze kilo pierza w worku i kilo ołowiu wazy tyle samo spusc sobie jedno i drugie na noge z metra a sama zauwazysz ze ołów duzo szybciej spadnie Ci na owa noge dodatkowo robiac Ci krzywde a workowi pierza zajmie to wiecej czasu - takie lopatologiczne tłumaczenie

Sylar
Sylar
  9 Octubre 2008

ps co do piórka i kamienia - gdzybys zrzuciła je w prózni spadlyby tak samo szybko poniewaz w takich warunkach niebyłoby oporu powietrza

Moniczka66617
Moniczka66617
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: w taki sam jak to ze kilo pierza w worku i kilo ołowiu wazy tyle samo spusc sobie jedno i drugie na noge z metra a sama zauwazysz ze ołów duzo szybciej spadnie Ci na owa noge dodatkowo robiac Ci krzywde a workowi pierza zajmie to wiecej czasu - takie lopatologiczne tłumaczenie

Yhy ;D
Dzięki, zrozumiałam
lydljestani
lydljestani
  9 Octubre 2008

Ja tam fizyke lubiłem...do czasu teraz mam full wzorów do nauczenia....a mi sie nie chce...za duzo tego wszystkiego , co lekcje kartkowki (taka pani) czeste sprawdziany , odpowiedzi....eh nie lubie tego przedmiotu i tyle

ET22driver
ET22driver
  9 Octubre 2008
lydljestani
lydljestani: co lekcje kartkowki (taka pani) czeste sprawdziany , odpowiedzi...

albo się nie uczycie albo źle na lekcji zachowujecie :ninja:
innego usprawiedliwienia tego nie znalazłem :P
milusiaAnetka
milusiaAnetka
  12 Octubre 2008

w naszej szkole tak samo co lekcje to kartkówki albo pytanie eh ..;/

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.