chudy9216
chudy9216
  9 Octubre 2008 (pierwszy post)

1)wyprowadź wzór na Energię potencjalną w polu grawitacyjnym(stosując odpowiednie komentarze).O czym informuje nas ta wielkość.

2)Jaka siła jest siłą odśrodkową w ruchu okrężnym sztucznego satelity na orbicie wokół ziemi?

3)wyprowadź wzór na III prawo keplera (stosując odpowiednie komentarze)

4.Blisko pierwszej planety krąży po orbicie kołowej satelita z szybkością 10km/s. Również wokół drugiej planety, blisko jej powierzchni, krąży po okręgu satelita. Obie planety mają tę samą gęstość, ale druga ma 8 razy większą objętość. Ile wynosi szybkość satelity krążącego wokół drugiej planety?

5. zdefiniuj potencjał pola grawitacyjnego

dentka
dentka
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 5. zdefiniuj potencjał pola grawitacyjnego

Potencjałem pola grawitacyjnego w danym punkcie nazywamy stosunek energii potencjalnej, jaką ma w tym punkcie umieszczone tam ciała, do masy tego ciała.

jednostka: [V]=J/kg
Gdy pole grawitacyjne powstaje z nałożenia się dwu lub większej liczby pól grawitacyjnych, to potencjał w każdym punkcie jest algebraiczną sumą potencjałów tych pól. Oznacza to iż pole grawitacyjne można opisać podając rozkład wektora natężenia pola lub rozkład potencjału.

madzia040696
madzia040696
  9 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: proszę o pomoc fizyka

wszyscy z fizyki dzisiaj..
chudy9216
chudy9216
  9 Octubre 2008

proszę o resztę zadań najbardziej mi zależy na 2 i 4 pozdrawiam

kojot727
kojot727
  11 Octubre 2008

Fizyka to nie jest mój ulubiony przedmiot!!! :woot:

chudy9216
chudy9216
  11 Octubre 2008

ludzie powiedzcie mi po co sie wypowiadacie jeżeli nie wiecie jak to wykonać (a może celem jest nabijanie postów)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.