L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008 (pierwszy post)

Witam :and:

Musze napisac za pomoca jakich rozpuszczalnikow mozna wydobyc witamine C i witamine A z surowcow roslinnych

Wszystko by bylo fajne gdybym jeszcze to wiedziala:wtf: prosze o pomoc:and:

Ader
Ader
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: witamine C

askorbinaza
L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008

@Ader:
w googlach pisze ze ona niszczy witamine C:and:

Sylar
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 15
Sylar
  8 Octubre 2008

witamine A tłuszcem bo jest rozpuszczalna w tłuszczach a jak C niewiem ale cos poszukam

Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: TŻ nie znacie tego

Jestem w technikum na profilu technologia żywności , dobrze trafiłaś :)

Konto usunięte
Konto usunięte: A

Jest rozpuszczalna w tłuszczach (ADEK)
Reszta witamin jest rozpuszczana w wodzie np. witamina C.

Ten. teges tylko nie wiem czy Ci o to chodziło :mrgreen:
Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008

Jeszcze zapomniałem ,że C oprócz w wodzie to jeszcze w alkoholu etylowym i metylowym.

L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jestem w technikum na profilu technologia żywności , dobrze trafiłaś :)

uhu uhu :mrgreen:
w rozpuszczalnikach to chyba dobrze podales mi:woot: tylko nie wiem czy tak ja wlasnie mozna wydobyc z surowca roslinnego:woot:
Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: w rozpuszczalnikach to chyba dobrze podales mi

Jestem pewny.

Konto usunięte
Konto usunięte: tylko nie wiem czy tak ja wlasnie mozna wydobyc z surowca roslinnego

Ja pamiętam jak się tłuszcz wydobywa z nasion słonecznika i nie tylko... Muszę pomyśleć i zobaczyć w książce z 1-szej klasy od technologii może tam coś będzie napisane na ten temat (a powinno:)
L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ja pamiętam jak się tłuszcz wydobywa z nasion słonecznika i nie tylko... Muszę pomyśleć i zobaczyć w książce z 1-szej klasy od technologii może tam coś będzie napisane na ten temat (a powinno:)

no ja mam ksiazke taka gruba fioletowa do 2klasy :ninja: ale tam nie ma.ale i tak dzieki za info :*
Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no ja mam ksiazke taka gruba fioletowa do 2klasy ale tam nie ma.ale i tak dzieki za info :*

A ja mam taką cienką brązową i jeszcze jakąś inną , ale pamiętam ,że w tej brązowej to były same procesy technologiczne. Ale,że wogóle google niec nie mówią na ten temat to jest dziwne , bo próbowałem różnie wpisywać i nic... Hmm... A jaki temat ostatnio mieliście > ? I w której klasie jesteś >?
L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: A ja mam taką cienką brązową i jeszcze jakąś inną , ale pamiętam ,że w tej brązowej to były same procesy technologiczne. Ale,że wogóle google niec nie mówią na ten temat to jest dziwne , bo próbowałem różnie wpisywać i nic... Hmm... A jaki temat ostatnio mieliście > ? I w której klasie jesteś >?

no wiem ze google nie wie bo szukalam tez ;) w 2jestem klasie tez mam ksiazke gdzie sa same procesy technologiczne teraz.a temat ostatnio destylacji ;p
oo taka mam:ninja:
Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: no wiem ze google nie wie bo szukalam tez ;) w 2jestem klasie tez mam ksiazke gdzie sa same procesy technologiczne teraz.a temat ostatnio destylacji ;p oo taka mam http://imguser.gandalf.com.pl/pd_11736.jpg

No więc wydaje mi się ,że z destylacją to nie ma wiele wspólnego :lol: Hmmm... Ja bym napisał o tych rozpuszczalnikach tak jak Ci napisałe , nic innego mi do głowy nie przychodzi.

P.S. Ja też mam ta książkę , przynajmniej teoretycznie :mrgreen:
L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No więc wydaje mi się ,że z destylacją to nie ma wiele wspólnego Hmmm... Ja bym napisał o tych rozpuszczalnikach tak jak Ci napisałe , nic innego mi do głowy nie przychodzi.

tez tak mysle ;d moze nawizanie do tematu co bedzie ;d
to ona jest fioletowa a nie brazowa!:mrgreen:
Deathbreaker
Deathbreaker
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: tez tak mysle ;d moze nawizanie do tematu co bedzie ;d to ona jest fioletowa a nie brazowa!

Mnie obowiązuje brazowa i fioletowa. Ja posiadam tylko brązową a fioletową to se musze kserować i kombinować :mrgreen: :jezyk2:
L3Xa
L3Xa
  8 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Mnie obowiązuje brazowa i fioletowa. Ja posiadam tylko brązową a fioletową to se musze kserować i kombinować

aa nie no ta musze nosic obowiazkowo niby ale ciezka by ja miec zawsze ;d
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.