błagam pomożcie! przedstaw na konkretnych przykładach zależności pomiedzy poszczególnymi geosferami zmieskimi: atmosfera, hydrosfera, biosfera, litosfera, pedosfera. czy wiecie może jak to mam zrobic? podajcie jakies wytyczne.
lista tematów
geografia!
Konto usunięte: błagam pomożcie! przedstaw na konkretnych przykładach zależności pomiedzy poszczególnymi geosferami zmieskimi: atmosfera, hydrosfera, biosfera, litosfera, pedosfera. czy wiecie może jak to mam zrobic? podajcie jakies wytyczne.
Tak, wiemy jak to zrobic. Ale jest to zbyt proste, zeby podawac Ci to na tacy.
Konto usunięte: błagam pomożcie! przedstaw na konkretnych przykładach zależności pomiedzy poszczególnymi geosferami zmieskimi: atmosfera, hydrosfera, biosfera, litosfera, pedosfera. czy wiecie może jak to mam zrobic?
Konkretne przykłady to sama zrób , ja Ci tylko ogólnie napisze
Jeśli przeanalizujesz ogólnie procesy powstania poszczególnych warstw to sama bez podręcznika czy atlasu wpadniesz na to.
Grad meteorytów ulegający rozgrzaniu i topnieniu bombardował Ziemię. Płynna materia przemieszczała się , a gęsta tonęła we wnętrzu Ziemi. Ta mniej gęsta wybijała się ku górze i stygnąc tworzyła sztywną, skalna powłokę, składającą sie z płyt- powstała litosfera
W jej zagłębiach gromadząca się woda utworzyła Hydrosferę. Najlżejsze pierwiastki utworzyły Atmosferę.
Powierzchniowa warstwa litosfery, hydrosfera i atmosfera to zewnętrzne sfery kuli Ziemskiej. Tam gdzie stykają się i przenikają powstała sfera życia czyli Biosfera. Jej częścia jest też Pedosfera- sfera gleb.
Ziemię otacza pole magnetyczne zwane Magnetosferą. Między strefami zachodzą procesy WYMIANY ENERGII i MATERII. Geosfery tworzą więc układ wzajemnie oddziałujących elementów zwanych systemem przyrodniczym ziemi.
a tu masz to podręcznikowo opisane i nawet jakis obrazek jest
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/klimat/0201_ziemia.html