Hey!
Słuchajcie mam pewien problem. Na fizyce facetka zadała nam takie pytanie:
"Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?
Szukałam w google ale tam wszędzie jest o tym co robić żęby włosy się nie elektryzowały :)
i jeszcze jedno pytanie: Dlaczego nie jest bezpieczne używać do przechowywanie\a benzyny plastikowych pojemników? Jakich pojemników powinno się używać?
Jeśli ktoś może mi pomóc co z góry dziękuje:))
lista tematów
Praca domowa- Fizyka...
Konto usunięte: "Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?
może dlatego ze plastik powoduje że włosy się elektryzują? A tłustych nie ruszy bo są po prostu brudne i pełno na nich łojtoku ^^
Konto usunięte: "Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?
No działania elektrostatyczne są to. Grzebień elektryzuje się ujemnie , włosy dodatnio i na siebie wzajemnie oddziaływują (włosy z grzebieniem)
Ponieważ podczas pocierania grzebienia o włosy, grzebień elektryzuje się ujemnie, a włosy dodatnio (elektrony z włosów przeskakują na grzebień). Są to tak zwane oddziaływania elektrostatyczne.
jest to prawo coulomba.
Konto usunięte: Dlaczego nie jest bezpieczne używać do przechowywanie\a benzyny plastikowych pojemników
zaczerpnięte z pewnego forum...
Konto usunięte: Nie polecam dłuższego przechowywania paliwa w plastikowych butelkach typu PET ponieważ paliwo wypłukuje elastyfikatory z plastiku i butelka po pewnym czasie robi się krucha.
wystarczy poszukać...
BU! :**