sylwunia0142
sylwunia0142
  6 Octubre 2008 (pierwszy post)

Hey!
Słuchajcie mam pewien problem. Na fizyce facetka zadała nam takie pytanie:

"Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?

Szukałam w google ale tam wszędzie jest o tym co robić żęby włosy się nie elektryzowały :)

i jeszcze jedno pytanie: Dlaczego nie jest bezpieczne używać do przechowywanie\a benzyny plastikowych pojemników? Jakich pojemników powinno się używać?

Jeśli ktoś może mi pomóc co z góry dziękuje:))

aiwlys
aiwlys
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: "Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?

może dlatego ze plastik powoduje że włosy się elektryzują? A tłustych nie ruszy bo są po prostu brudne i pełno na nich łojtoku ^^
sylwunia0142
sylwunia0142
  6 Octubre 2008

No niby masz rację, ale dlaczego tak się dzieje? Co powoduje elektryzowanie się włosów?

Deathbreaker
Deathbreaker
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: "Dlaczego przy czesaniu włosów plastikowym grzebieniem , można zauważyć, że włosy unoszą się do góry? Dlaczego tych efektów nie zauważymy przy czesaniu włosów przetłuszczonych, albo przy czesaniu włosów metalowym grzebieniem"?

No działania elektrostatyczne są to. Grzebień elektryzuje się ujemnie , włosy dodatnio i na siebie wzajemnie oddziaływują (włosy z grzebieniem)
sylwunia0142
sylwunia0142
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No działania elektrostatyczne są to. Grzebień elektryzuje się ujemnie , włosy dodatnio i na siebie wzajemnie oddziaływują (włosy z grzebieniem)

dzięki:)) A na drugie pytanie potrafisz odpowiedzieć i mi pomóc??
kundziorka86
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 30
kundziorka86
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Co powoduje elektryzowanie się włosów?

Ponieważ podczas pocierania grzebienia o włosy, grzebień elektryzuje się ujemnie, a włosy dodatnio (elektrony z włosów przeskakują na grzebień). Są to tak zwane oddziaływania elektrostatyczne.
jest to prawo coulomba.

Konto usunięte
Konto usunięte: Dlaczego nie jest bezpieczne używać do przechowywanie\a benzyny plastikowych pojemników

zaczerpnięte z pewnego forum...
Konto usunięte
Konto usunięte: Nie polecam dłuższego przechowywania paliwa w plastikowych butelkach typu PET ponieważ paliwo wypłukuje elastyfikatory z plastiku i butelka po pewnym czasie robi się krucha.

wystarczy poszukać...
BU! :**
baskas4
baskas4
  6 Octubre 2008

elektrostatyka :ble:
coś elektryzuje się dodatnio coś ujemnie i dlatego przyciągają się do siebie.

sylwunia0142
sylwunia0142
  6 Octubre 2008
kundziorka86
kundziorka86: elastyfikatory

a co to takiego??? Nawet w googlach tego nie ma :woot:
kundziorka86
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 30
kundziorka86
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: a co to takiego??? Nawet w googlach tego nie ma

elastyfikatory, czyli substancje zwiększające elastyczność
sama nazwa wskazuje
jeśli benzyna wypłuka go z plastiku to wtedy sie butelka pokruszy gdy ją weźmiesz w ręce.....
BU! :**
aiwlys
aiwlys
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No działania elektrostatyczne są to. Grzebień elektryzuje się ujemnie , włosy dodatnio i na siebie wzajemnie oddziaływują (włosy z grzebieniem)

właśnie o tym zapomniałam.. ^^
Kondzioo027
Kondzioo027
  6 Octubre 2008

Elektrostatyka jedno ciało ddziała na drugie t było w 1 klasie gimnazjum :)

sylwunia0142
sylwunia0142
  7 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Elektrostatyka jedno ciało ddziała na drugie t było w 1 klasie gimnazjum :)

Może Ty miałej to w pierwszej klasie. Bo ja np dopiero mam w 3.

kundziorka86
kundziorka86: elastyfikatory, czyli substancje zwiększające elastyczność sama nazwa wskazuje jeśli benzyna wypłuka go z plastiku to wtedy sie butelka pokruszy gdy ją weźmiesz w ręce.....
Aha. Dzięki
SweetLittleDevil01
SweetLittleDevil01
  7 Octubre 2008

poniewaz plastik elektryzuje wszystkie włosy tym samym ładunkiem tzn: grzebien naelektryzowany jest dodatnio, to czeszac włosy elektryzuje je tez dodanio , a jak wiadomo ciała naładowane takimi samymi ładunkami odpychaja się.

SweetLittleDevil01
SweetLittleDevil01
  7 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Elektrostatyka jedno ciało ddziała na drugie t było w 1 klasie gimnazjum :)

to ejst w 3 gim. bo ja etz jestem w 3 i miałąm to tydzien temu:)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.