odrazu mówie nie mam pojecia o co w tym chodzi ...
a mam zadana taka prace : zaproponuj doświadczenie dzieki,któremu wykazesz ze rośliny potrzebują różnorodnych pierwiastków do prawidłowego rozwoju.
prosze o pomoc, jesli ktos umie.
;(
biologiaa ;/ strona 1 z 2
Eh... (H) - wodór składnik wszytskich związków organicznych, niezbędny w procesie fotosyntezy, (N) - azot, rośliny czerpią go z soli azotowych, (S) - siarka składnik olejków gorczycznych w roślinach.. a doświadczenie sama sobie wymyśl skąd one czerpią te pierwiastki :)
włożyć kwiata do szafy bez wody , światła i dopływu świeżego powietrza
i drugiego kwiata podlewać, trzymac w wietrzonym pokoju , przy świetle (parapet)
obserwowac zachowania kwiatów i spisywac roznice ;)
łatwizna
jesli to jest doświadczenie to ja jestem Pamela Anderson
Jeśli Ty nie umiesz czytać, to może faktycznie jesteś Pamelą. A to co Ty napisałaś to nie są pierwiastki, jak nie ma słońca a kwiat usycha to przedszkolaki wymyślą, widocznie jesteś na tym poziomie. A ja tej dziewczynie powiedziałam o co chodzi, zadania nie będę jej odrabiać
kłania się fizjoligia roślin
czyli tzw. na pks ewa biegnie
tłmacząc na pierwiastki : N, P, K, S, Fe, Ca, Mg - są to makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania rośliny
a doświadczenie może polegać na po porównaniu dwóch roślin która będzie normalnie podlewana zwykła wodą a druga będzie zawierała właśnie te makroelementy
i problem z głowy . dziękuję :)

ale ona ma zrobic doświadczenie pokazujące ,że te pierwiastki sa , a nie podac jakie sa, a to co ja napisałam to pokazuje własnie istnienie i potrzebe istnienia tych pierwiastków, które wymieniłas , pomysl zanim cos napiszesz, a poziomem nie ejstem w przedszkolu tylko kończe studia
to z tym słońcem to nie ma nic wspólnego z pierwiastkami tylko z procesem fotosyntezy a to zupełnie różne sprawy
Nawet nie chcę mi się rozpisywać na ten temat, bo żal mi czasu powiem krótko: jak się dowiesz co to są pierwiastki to wróć i może pogadamy....tragedia. I nie pisz tu jak nie wiesz o co chodzi, bo źle radzisz dziewczynie i robisz jej mętlik w głowie.