krrruczek
krrruczek
  6 Octubre 2008 (pierwszy post)

odrazu mówie nie mam pojecia o co w tym chodzi ...
a mam zadana taka prace : zaproponuj doświadczenie dzieki,któremu wykazesz ze rośliny potrzebują różnorodnych pierwiastków do prawidłowego rozwoju.
prosze o pomoc, jesli ktos umie.

;(

Olcialolcia14
Olcialolcia14
  6 Octubre 2008

Eh... (H) - wodór składnik wszytskich związków organicznych, niezbędny w procesie fotosyntezy, (N) - azot, rośliny czerpią go z soli azotowych, (S) - siarka składnik olejków gorczycznych w roślinach.. a doświadczenie sama sobie wymyśl skąd one czerpią te pierwiastki :)

foccowme
foccowme
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: zaproponuj doświadczenie dzieki,któremu wykazesz ze rośliny potrzebują różnorodnych pierwiastków do prawidłowego rozwoju. prosze o pomoc, jesli ktos umie.

włożyć kwiata do szafy bez wody , światła i dopływu świeżego powietrza
i drugiego kwiata podlewać, trzymac w wietrzonym pokoju , przy świetle (parapet)
obserwowac zachowania kwiatów i spisywac roznice ;)
łatwizna
foccowme
foccowme
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Eh... (H) - wodór składnik wszytskich związków organicznych, niezbędny w procesie fotosyntezy, (N) - azot, rośliny czerpią go z soli azotowych, (S) - siarka składnik olejków gorczycznych w roślinach.. a doświadczenie sama sobie wymyśl skąd one czerpią te pierwiastki :)

jesli to jest doświadczenie to ja jestem Pamela Anderson
Olcialolcia14
Olcialolcia14
  6 Octubre 2008

Jeśli Ty nie umiesz czytać, to może faktycznie jesteś Pamelą. A to co Ty napisałaś to nie są pierwiastki, jak nie ma słońca a kwiat usycha to przedszkolaki wymyślą, widocznie jesteś na tym poziomie. A ja tej dziewczynie powiedziałam o co chodzi, zadania nie będę jej odrabiać :and:

NatalCia7412
NatalCia7412
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jesli to jest doświadczenie to ja jestem Pamela Anderson

nie bądź taka cwana, bo zamiast ruszyć głową i pomyśleć to siedzisz na fotce i skomlesz o pomoc. :ninja:
zajetyprofil
zajetyprofil
  6 Octubre 2008

kłania się fizjoligia roślin
czyli tzw. na pks ewa biegnie
tłmacząc na pierwiastki : N, P, K, S, Fe, Ca, Mg - są to makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania rośliny
a doświadczenie może polegać na po porównaniu dwóch roślin która będzie normalnie podlewana zwykła wodą a druga będzie zawierała właśnie te makroelementy
i problem z głowy . dziękuję :)

Olcialolcia14
Olcialolcia14
  6 Octubre 2008

No i wreszcie ktoś wie co to są pierwsiatki -.-'

NatalCia7412
NatalCia7412
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: foccowme

sorry. myślałam, że to :

Konto usunięte
Konto usunięte: jesli to jest doświadczenie to ja jestem Pamela Anderson

napisała założycielka tematu. Gapa ze mnie :ninja:
foccowme
foccowme
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: foccowme: jesli to jest doświadczenie to ja jestem Pamela Andersonnie bądź taka cwana, bo zamiast ruszyć głową i pomyśleć to siedzisz na fotce i skomlesz o pomoc.

:zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: A to co Ty napisałaś to nie są pierwiastki, jak nie ma słońca a kwiat usycha to przedszkolaki wymyślą, widocznie jesteś na tym poziomie

ale ona ma zrobic doświadczenie pokazujące ,że te pierwiastki sa , a nie podac jakie sa, a to co ja napisałam to pokazuje własnie istnienie i potrzebe istnienia tych pierwiastków, które wymieniłas , pomysl zanim cos napiszesz, a poziomem nie ejstem w przedszkolu tylko kończe studia
zajetyprofil
zajetyprofil
  6 Octubre 2008

to z tym słońcem to nie ma nic wspólnego z pierwiastkami tylko z procesem fotosyntezy a to zupełnie różne sprawy

Olcialolcia14
Olcialolcia14
  6 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ale ona ma zrobic doświadczenie pokazujące ,że te pierwiastki sa , a nie podac jakie sa, a to co ja napisałam to pokazuje własnie istnienie i potrzebe istnienia tych pierwiastków, które wymieniłas , pomysl zanim cos napiszesz, a poziomem nie ejstem w przedszkolu tylko kończe studia

Nawet nie chcę mi się rozpisywać na ten temat, bo żal mi czasu powiem krótko: jak się dowiesz co to są pierwiastki to wróć i może pogadamy....tragedia. I nie pisz tu jak nie wiesz o co chodzi, bo źle radzisz dziewczynie i robisz jej mętlik w głowie.
Kondzioo027
Kondzioo027
  6 Octubre 2008

weż roślinkę zostaw bez wody :lol2:

totalnakomercha
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
totalnakomercha
  7 Octubre 2008

wystarczy chyba jak jedna roslinke bedziesz podlewac, a druga nie... :] albo jednego kwiatka wlozysz do wody, a drugiego zostawisz bez :] mysle, ze to najprostsze rozwiazanie, mozna tez te o ktorych mowia poprzednicy :)) w kazdym badz razie powodzenia z doswiadczeniem!!

xxx

Tak, lizalam asfalt!

foccowme
foccowme
  7 Octubre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: jak się dowiesz co to są pierwiastki to wróć i może pogadamy....tragedia.

Konto usunięte
Konto usunięte: Eh... (H) - wodór składnik wszytskich związków organicznych, niezbędny w procesie fotosyntezy,

przeciez napisałam to co ty , więc:ziew:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.