hej.. mam takie pytanie dlaczego przestepczosc wsrod nieletnich rosnie?... musze zrobi do tego schemat odpowiadajac na pytanie jak jest? dlaczego jest tak, jak byc nie powinno? i jak byc powinno?... na 2 pierwsze pytanie juz odpowiedzialam, ale co moge napisac w ostatnim?? to ze nieletni powinni uczyc sie chodzic regularnie do szkoly nie chodzic na wagary... to wydaje mi siezbyt banalne:| jakie wy byscie dali odpowiedzi...
Z gory dzieki za pomoc:)
Zadanie z prawa
rodzice powinni tez poswiecac dzieciom wiecej uwagi, wiecej rozmawiac przy\ebywac razem, byc dla nich wzorcem do nasladowania i pokazywac jak nalezy sie zachowaywac a jakich zachowan unikac...
mlodziez jest tez podatna na wszlekiego rodzaju wplywy - tu dobrze byloby wziaz pod uwage programy jakie ogladaja... jesli sa one np bardzo brutalne to w mniejszym cyz wiekszym stopniu oddzialuja one na psychike mlodego czlowieka, dlatego tez powinno sie zwrocic uwage na to co mlodziez oglada. to smao w odniesieniu do gier komputerowych
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Nie bede sie sprzeczala w tej kwesti, bo takie przypadki rowniez sie zdarzaja... przykladna rodzina, a tu okazuje sie, ze syn czy corka okazuje sie nieletnim przestepca...
Sa tez rodzice, ktorzy za idealny wzor na pewno by nie posluzyli - np. ojciec alkoholik...
Mimo wszystko sa to jednak jakies sporadyczne przypadki i wydaje mi sie, ze ten przyklad rowniez mozna podpiac pod problematyke tego zadania ;] ...
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Nie no, ja na Twoim miejscu podeszłabym do tego nie od strony młodzieży, ale czynników zewnetrznych, czyli rozrywek jakie zapewnia im świat, wzorów jakie wpajaja rodzice etc.
Powino być tak, żeby rodzice zwracali wiekszą uwagę na to z kim zadają sie ich dzieci, żeby interesowali się tym jakich maja znajomych i gdzie przebywają , rodzice powinni rozmawiac ze swoimi dziećmi ale tez powinni umiec słuchać i być blisko dziecka na zasadzie "przyjacielskich" układów a nie zakazów czy kar , wiadomo,że to im bardziej sie czegos zabrania tym bardziej ekscytujące jest zdobycie tego na "złośc" starym;)