KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008 (pierwszy post)

Witam ,
Mam do Was [ tych bardziej zorientowanych ] , którzy zdawali już maturę .

Otóż dostaliśmy ostatnio listę tematów na maturę ustną .
Czytając je najbardziej wpadŁ mi w oko ten :

" CzŁowiek wobec okrucieństwa II Wojny Światowej . Zanalizuj różne postawy bohaterów, odwołując się do wybranych tekstów literackich. "

Jak myślicie , trudny do opracowania będzie takowy temat :woot: ?

Z jakiej kategorii tematy są najbardziej popularne ?

W jakich można sobie pozwolić na nieco więcej [ różnego rodzaju plakaty , kolaże , tudzież pokazy slajdów , lub filmiki , spoty reklamowe ] ?

Za konkretne odpowiedzi z góry dziękuję : )

Pozdrawiam :)

Iza .
DancesWithBitches
DancesWithBitches
  18 Septiembre 2008

Izabellllaaaaa

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No tyle to i ja wiem , ale nie wiem jaką pomoc dodatkową mogę nawiązać do tego tematu ?

nie zabardzo orientuję się w nowych maturach.. i nie wiem .. jakię tam sa kryteria
...Ignorance is bliss...
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
RexMundi
RexMundi: to według mnie..najlepiej porozmawaić z kims kto żył w czasie wojny .. babcia , dziadek ? jakiś znajomy

Ale chodzi mi bardziej o coś co mogŁabym pokazać w szkole podczas egzaminu .
Coś typu wŁaśnie plakat , spot reklamowy ?

Konto usunięte
Konto usunięte: Niestety prawda. Bo się mają skupić na tym co mówisz. A nie, że coś puścisz czekasz aż się skończy. Bez sensu. Czas Ci ucieka i nawet nie skończysz dalej mówić. Chyba, że szybko mówisz i filmy i tego typu urządzenia są krótkie to możesz dać, ale jest ryzyko, że może nie odpalić i takie tam.

No tak , tak .
Wiem , że trzeba mieć coś w zanadrzu , żeby w trakcie odpowiadania nie byŁo kuku...
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Izabellllaaaaa

No ja . :and: .
WŁaśnie nie lubię jak się tak do mnie mówi :and: .

RexMundi
RexMundi: nie zabardzo orientuję się w nowych maturach.. i nie wiem .. jakię tam sa kryteria

Aj :and: .
eSzatyNe
eSzatyNe
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No tak , tak . Wiem , że trzeba mieć coś w zanadrzu , żeby w trakcie odpowiadania nie byŁo kuku...

No i mądrze wybierz :)
tomekkolarz
Reputacja: -65 | BluzgometrTM: 102
tomekkolarz
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Jak myślicie , trudny do opracowania będzie takowy temat ?

Ja myślę że nie jest trudny bo o wojnie i o tym jacy okrutni są niemcy i o tym jak to się wszyskim dostało można nawijać bez przerwy nie trzeba znać w 100 % lektur żeby zdać. ja miałem podobny temat i nawet nie miałem gotowej prezentacji co nie przeszkodziło mi zdać na 50 %

Konto usunięte
Konto usunięte: Z jakiej kategorii tematy są najbardziej popularne ?

nie sugeruj się tym co jest popularne tylko sama pomyśl w czym czujesz się dobra

ja miałem w klasie tak że wszyscy wybrali tematy związane z romantyzmem bo jeden geniusz klasowy tak zrobił i wszyscy na tym polegli bo nie mieli zielonego pojecia o tym co mówią

Konto usunięte
Konto usunięte: W jakich można sobie pozwolić na nieco więcej [ różnego rodzaju plakaty , kolaże , tudzież pokazy slajdów , lub filmiki , spoty reklamowe ] ?

zdecydowanie II wojna światowa puścisz "Pianiste" i niech leci przez 10 minut :)
:zakochany:
RexMundi
RexMundi
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale chodzi mi bardziej o coś co mogŁabym pokazać w szkole podczas egzaminu . Coś typu wŁaśnie plakat , spot reklamowy ?

no ale... nie wiesz co zrobić.. a taka rozmowa mogła by Cię do czegoś natchnąć ..
...Ignorance is bliss...
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: No i mądrze wybierz :)

Postaram się : )

tomekkolarz
tomekkolarz: Ja myślę że nie jest trudny bo o wojnie i o tym jacy okrutni są niemcy i o tym jak to się wszyskim dostało można nawijać bez przerwy nie trzeba znać w 100 % lektur żeby zdać. ja miałem podobny temat i nawet nie miałem gotowej prezentacji co nie przeszkodziło mi zdać na 50 %

To znaczy kobieta od polskiego powiedziaŁa , że da mniej więcej literaturę na podstawie której mam napisać pracę itp .

tomekkolarz
tomekkolarz: nie sugeruj się tym co jest popularne tylko sama pomyśl w czym czujesz się dobra ja miałem w klasie tak że wszyscy wybrali tematy związane z romantyzmem bo jeden geniusz klasowy tak zrobił i wszyscy na tym polegli bo nie mieli zielonego pojecia o tym co mówią

To chyba byŁby najgŁupszy bŁąd jaki można popeŁnić :szok2: .

tomekkolarz
tomekkolarz: zdecydowanie II wojna światowa puścisz "Pianiste" i niech leci przez 10 minut :)

Ooo... To dobre jest :pavarotti: .
Dzięki : )

RexMundi
RexMundi: no ale... nie wiesz co zrobić.. a taka rozmowa mogła by Cię do czegoś natchnąć ..

MogŁaby mnie natchnąć co najwyżej do pracy .
W sensie napisania tego , co będę musiaŁa im przekazać .
tomekkolarz
tomekkolarz
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Ale chodzi mi bardziej o coś co mogŁabym pokazać w szkole podczas egzaminu . Coś typu wŁaśnie plakat , spot reklamowy ?

JAki problem ponaklejać wydrukowanych zdjęć pokazujących niemców mordujących ludzi albo zdjęcia z oświęcimia

daj fragmety pianisty tam świetnie widać jak różni ludzie reagują na okrucieństwa wojny
RexMundi
RexMundi
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: MogŁaby mnie natchnąć co najwyżej do pracy . W sensie napisania tego , co będę musiaŁa im przekazać .

no jak tam uważasz ...
Ja po takiej rozmowie starałbym sie te emocje zaprezentować własnie w filmie , muzyce czy czymś kolwiek.. nie pokaząć ..standardów że o tak było ... tylko starac się ukazać.. o tacy byli ludzie .... a tak ich zmieniła wojna..

no ale każdy robi to tak jak czuję.. wazne żebys wiedziała co robisz..
idę :bye:
...Ignorance is bliss...
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
tomekkolarz
tomekkolarz: JAki problem ponaklejać wydrukowanych zdjęć pokazujących niemców mordujących ludzi albo zdjęcia z oświęcimiadaj fragmety pianisty tam świetnie widać jak różni ludzie reagują na okrucieństwa wojny

Genialny pomysŁ .
ZastanawiaŁam się czy powstaŁy ekranizacje takich lektur jak " Granica " NaŁkowskiej , czy " Medaliony " .
Bo sądzę , że to też mogŁoby okazać się przydatne :woot: ?
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
RexMundi
RexMundi: no jak tam uważasz ... Ja po takiej rozmowie starałbym sie te emocje zaprezentować własnie w filmie , muzyce czy czymś kolwiek.. nie pokaząć ..standardów że o tak było ... tylko starac się ukazać.. o tacy byli ludzie .... a tak ich zmieniła wojna..

W tym też jest sporo racji .
Dzięki za cenne wskazówki :tak:

:bye: :*
tomekkolarz
tomekkolarz
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: To znaczy kobieta od polskiego powiedziaŁa , że da mniej więcej literaturę na podstawie której mam napisać pracę itp .

Lektur związanych z drugą wojną światową jest naprawde nie wiele i do tego nie śą to grube tomiska

Wystarczy że weźmiesz Medaliony i były opowiadania kogoś tam nie pamiętam "u nas w Aushwitz i takie tam było coś tam jeszcze ale tego jest naprawde nie wiele :)

Konto usunięte
Konto usunięte: To chyba byŁby najgŁupszy bŁąd jaki można popeŁnić .
no włąśnie dałem przykład bo nie wiem po co pytanie co jest najbardziej popularne :/ co by nie było to i tak to nic ci nie da

Konto usunięte
Konto usunięte: Ooo... To dobre jest . Dzięki : )

no problem :)
tomekkolarz
tomekkolarz
  18 Septiembre 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Genialny pomysŁ . ZastanawiaŁam się czy powstaŁy ekranizacje takich lektur jak " Granica " NaŁkowskiej , czy " Medaliony " . Bo sądzę , że to też mogŁoby okazać się przydatne ?

z tego co mi wiadomo to nie ma ale przeczytaj te książki są kruciutkie i dużo ci pomogą

swoją drogą oprucz pianisty jest jeszcze masa innych filmów gdzie widać różne zachowania ludzi wobec okrucieństw WW II Looknij sobie np Ucieczka z Sobiboru, albo Liste Szindlera (nie wiem jak się pisze)

a najlepiej bedzie jak wybieżesz się do oświęcimia i przewodnik ci wszystko opowie co tam się działo zrób jakieś ciekawe zdjęcia i podbijesz tym serca egzaminatoró chociaż nie wiem czy to bedzie związane z tematem bo ty masz na podstawie utworów literackich :/ no ale spytaj swojej polonistki
KwIaTuSzEk00742
KwIaTuSzEk00742
  18 Septiembre 2008
tomekkolarz
tomekkolarz: Lektur związanych z drugą wojną światową jest naprawde nie wiele i do tego nie śą to grube tomiska Wystarczy że weźmiesz Medaliony i były opowiadania kogoś tam nie pamiętam "u nas w Aushwitz i takie tam było coś tam jeszcze ale tego jest naprawde nie wiele :)

Tak , tak .
To jest obowiązkowa lektura .

tomekkolarz
tomekkolarz: no włąśnie dałem przykład bo nie wiem po co pytanie co jest najbardziej popularne :/ co by nie było to i tak to nic ci nie da

CaŁa prawda .

tomekkolarz
tomekkolarz: z tego co mi wiadomo to nie ma ale przeczytaj te książki są kruciutkie i dużo ci pomogą swoją drogą oprucz pianisty jest jeszcze masa innych filmów gdzie widać różne zachowania ludzi wobec okrucieństw WW II Looknij sobie np Ucieczka z Sobiboru, albo Liste Szindlera (nie wiem jak się pisze)

Oba filmy oglądaŁam ostatnio .

tomekkolarz
tomekkolarz: a najlepiej bedzie jak wybieżesz się do oświęcimia i przewodnik ci wszystko opowie co tam się działo zrób jakieś ciekawe zdjęcia i podbijesz tym serca egzaminatoró chociaż nie wiem czy to bedzie związane z tematem bo ty masz na podstawie utworów literackich :/ no ale spytaj swojej polonistki

Do tego Oświęcimia trochę daleko mam .
Ale to też nie byŁby zŁy pomysŁ , żeby to chociaż trochę nawiązywaŁo do tematu .
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.