Cześć
Mój temat na mature '09 to: Zjawy, duchy, upioryw literaturze.Zbadaj ich funkcjonowanie w wybranych utworach różnych epok.
i tu pytanie:
Q: z jakich ksiazek moge skorzystac przy pisaniu tego tematu..?
mam juz: Dziady cz.II,Wesele,Ballady:Świteź,Świtezianka,Romantyczność.
ale może jeszcze coś mi podpowiecie?
pzdr xD
lista tematów
Matura ;/ strona 2 z 3
pf, ja miałam między innymi Kordiana w wykorzystanych lekturach, wyuczyłam się całego, a żadnego pytania z niego nie dostałam
miałam za to inne pytanie i jedno takie : Dlaczego Żeromski napisał Przedwiośnie?
I co z tego, że ktoś nauczy się streszczenia i innych pierdołek jeśli nie będzie znał genezy? :D
Dlatego może być problem, jeśli ktos chce sie nauczyć po 'łebkach' i trafi na upierdliwą komisje :> ja taką miałam ;D
Wiersze są dużo trudniejsze gdyż tutaj wszystko, albo bardzo dużo zależy od interpretacji, a tą każdy może mieć inną

Apokalipsa Św. Jana, Nie-Boska komedia, Dies Irea, Święty Boże, święty mocny, Piosenka o końcu świata, U wrót doliny, Opowiadania Borowskiego, oraz Mała apokalipsa Konwickiego.
Łatwo zgadnąć o czym pisałem

Konto usunięte: Dlatego może być problem, jeśli ktos chce sie nauczyć po 'łebkach' i trafi na upierdliwą komisje :> ja taką miałam ;D
Mnie gość pytał, skąd wziął się tytuł " nie-boska komedia" -.-
Konto usunięte: pf, ja miałam między innymi Kordiana w wykorzystanych lekturach, wyuczyłam się całego, a żadnego pytania z niego nie dostałam
Jak ja z Szewców ;x
Konto usunięte: Wiersze są dużo trudniejsze gdyż tutaj wszystko, albo bardzo dużo zależy od interpretacji, a tą każdy może mieć inną
Zgadzam się. U mnie jedna egzaminatorka zaniżała punkty jeśli nie zgadzała się z interpretacją. Bez sensu. ;x
Konto usunięte: Apokalipsa Św. Jana, Nie-Boska komedia, Dies Irea, Święty Boże, święty mocny, Piosenka o końcu świata, U wrót doliny, Opowiadania Borowskiego, oraz Mała apokalipsa Konwickiego.
To ja wolę swoje lekturki

Na ile zdałeś? ;]
Właśnie tak. :D
Do Dantejskiej wędrówki po piekle ;x
No i coś tam z Przedwiośnia, o Cezarym miałam jeszcze. Pytanie, które pokrywało się z tym co wcześniej już powiedziałam.
Ja dostałam.

To tak jak ja w tym roku. ;]
Konto usunięte: wiem, bylo więcej, ale jedną z nich było porównanie tej wędrówki po obozie do czegoś tam.
Do wędrówki Dantego właśnie :P Ja miałem odpowiedzieć, że "nieboska" więc ludzka. Boga w tym utworze, nie licząc ostatniej sceny nie ma, jest tylko obserwatorem zajść xP Co jak co, ale tą lekturę przeczytałem chyba z 3 razy. Bardzo mi się podobała :)
gratki

Konto usunięte: Nie pamietam już, do maturki z polskiego pisemnej zaczęłam sie uczyć dwa dni przed :D
Ja swoją pracę napisałem dzień przed