mam pytanie..
otóz tak sie nieszczęsliwie skłda ze jestem tegoroczna maturzystką .. i tu pytanie : czy zdawajac j. polski na poziomie podstawowym mam szanse sie dostać na pychologie ? bo do konca wrzenia mam sie zdeklarowac...a jestem dalekoo, daleko od decyzji co i jak zdaje !!
prosze o pomoc bardziej doswidczonych i poinformowanych ludzi..
z góry dziekuje ;)
lista tematów
psychologia [ tak, znowu] strona 1 z 2
Masz szansę.
Pamiętaj również o zdawaniu najlepiej biologii.
Zdawałam rozszerzony co prawda, jednakże przelicznik i tak był taki sobie (pomimo sporej ilości pkt zdobytych)
Jak już polski to pamiętaj , że musisz go wysoko zdać.
Co więcej - polski trudny nie jest więc radziłabym przyłożyć się do rozszerzonego :)
spread my wings and fly hold my head up high
Poważnie więc zastanów się nad wybraniem psychologii.
To wbrew pozorom łatwy kierunek nie jest.
Do tego pamiętaj, że psychologia to nie tylko - jak pomóc człowiekowi gdy ma depresję.
To również statystyka, eksperymenty, różnego rodzaju założenia, wiele wiele teorii ...
Ajra: Poważnie więc zastanów się nad wybraniem psychologii.
To wbrew pozorom łatwy kierunek nie jest.
wiem, wiem...
wszystko to wiem... i moze wyolbrzymiam.. bo wcale tak kiepsko ze mna nie jest... aczkolwiek do polskiego mam obawy.. bo pesymistka ze mnie
a jesli mozena spytac.. to na jakiej uczelni studiujesz ?
Oj ... Nawet na płatnych w dobrej szkole gdzie są wykłady psychologii często liczą się pkt z matury. Co więcej nie płacisz za swoje wyniki.
Wiesz, początkowo i tak przez 3 lata będziesz miała ogólną wszystkiego 'zasmakujesz' po trochu , a później wybierzesz specjalizację. Poza tym psychologia jest taką obszerną nauką, że sporej liczbie specjalizacji można się podjąć :)
Ajra: Oczywiście. Szczególnie gdy bierze się pod uwagę np specjalizacje takie jak :
*neuropsychologia kliniczna
*psychologia kliniczna
*psychologia zdrowia i psychoterapia
* seksuologia kliniczna i sądowa
bo to bardziej pod psychologie medyczną.
Ale chyba w psychologii hmmm... sądowej (?) bardziej bierze się pod uwagę przedmioty humanistyczne.
Jednak tak jak pisałam wyżej.
To, że idzie się na psychologię to jedno.
Nie można z góry zakładać, że tylko nam się same humanistyczne przedmioty trafią.
Przez pierwsze 3 lata jest psychologia ogólna.
I wiele zagadnień z różnych dziedzin jest wprowadzanych. ;)