Siem . Mam banalne zadanie , kuzyn chciał zebym rozwiązała , niestety aj dont noł ;D
'Pięcioosobowa rodzina - rodzice i troje dzieci zamówili 2 pizze . Rodzice podzielili swoją pizze na 6 jednakowych kawałków i zjedli 5 z nich . Dzieci podzieliły pizze na 8 części i zjadły 8 kawałków . Kto zjadł więcej pizzy - dzieci czy rodzice ? '
no i jeszcze jedno :
'Wujek Staś odziedziczył 2/7 spadku po dziadku Julku , a ciocia Krysia 4/13 . Które z nich odziedziczyło większa ilość spadku ? '
Tak to jest , jak sie nie uważa na lekcjach matematyki . . .
Prosz o pomocc ;)
lista tematów
Zadanie z matematyki . hahaha . strona 1 z 2
To nie matematyka, a logika :))
"W każdym razie gdybym zmarł, każcie mnie pochować głową w dół, bo świat niewątpliwie musi się przewrócić do góry nogami. Taki, jaki jest, pozostać nie może."
Karol Bunsch - Olimpias
Karol Bunsch - Olimpias
ale tak na chłopski rozum :-D to jeśli rodziców było 2 [nie? ] i zjedli 5 kawałków, to w ramach zasady "Dzielimy się" powinni zjeść 2 kawałki i pół na głowę
dzieci była trójka, zjedli 8 kawałków więc dwójka zjadła 2x3, jeden dostał tylko 2
haha :D
Konto usunięte: 'Pięcioosobowa rodzina - rodzice i troje dzieci zamówili 2 pizze . Rodzice podzielili swoją pizze na 6 jednakowych kawałków i zjedli 5 z nich . Dzieci podzieliły pizze na 8 części i zjadły 8 kawałków . Kto zjadł więcej pizzy - dzieci czy rodzice ? '
hmmm ... ogółem dzieci zjadły więcej, bo rodzice zjedli 5/6 a dzieci 8/8 kawałków ..
boze ty masz 18 lat i nie wiesz????
Rodzice zjedli wiecej pizzy bo ich jest dwoje a dzieci bylo troje
ogolnie wydaje sie ze zjedli po tyle samo bo średnio po 2 i pol kawalka jednak kawalki dzieci byly mniejsze niz kawalki rodzicow
a spadku wiecej dostala ciotka bo dostala 4/13 a wujek 4/14
BU! :**
kundziorka86: boze ty masz 18 lat i nie wiesz????
Rodzice zjedli wiecej pizzy bo ich jest dwoje a dzieci bylo troje
ogolnie wydaje sie ze zjedli po tyle samo bo średnio po 2 i pol kawalka jednak kawalki dzieci byly mniejsze niz kawalki rodzicow
a spadku wiecej dostala ciotka bo dostala 4/13 a wujek 4/14
dobra jest, nie powiem