Witam Was^^ :P Mam mały taki problemik :D Odnośnie części mowy! :D Pomożecię?:>
Muszę odmienić przez części mowy 5 słów. A nie za bardzo mi wychodzi ;/
Jak możecie to HELP!!
Szczerej -
Przyjaźń -
Jej -
Otworzyła -
Dwudziestym -
Z góry dziękuje.
lista tematów
Język polski. strona 1 z 2
nie powiem ci bo sama tego nigdy nie umielamam... ale chodzi o to to chyba ze przymiotnik liczebnik chyba to...
albo i nie
Konto usunięte: XxXSweetXBoyXxX:Szczerej -
Przyjaźń ----
Jej -czogo czego chyba
Otworzyła -czasownik bo co zrobila
Dwudziestym - liczebnik bo ilosc
mmmm zaczynam madrzec na stare lata :P
No nie za bardzo tak :D To ma być coś takiego np: "Uśmiechnął się - Czasownik, czas przyszły, 3 os. liczby pojedynczej, rodzaj męski, tryb oznajmujący, itd... " ;]
Hmm... Głupi to nie jestem ale z tym to miałem zawsze trudności ...
Trzeba odmienić 5 słów przez Części Mowy! :D
Szczerej -
Przyjaźń -
Jej -
Otworzyła -
Dwudziestym -
No to jest rzeczownik.
Czasownik, czas przeszły, 3os liczby pojedynczej, rodzaj żeński, tryb oznajmujący.
Szczerze powiedziawszy to nie wiem po co to. W liceum tego już nie ma .
Konto usunięte: Muszę odmienić przez części mowy 5 słów. A nie za bardzo mi wychodzi ;/
Jak możecie to HELP!!
Szczerej -
Przyjaźń -
Jej -
Otworzyła -
Dwudziestym -
Ja nie wiem po co to forum jest? Żeby odrabiano prace domowe za innych? Uczenie lenistwa? Ja jakoś żadnych for nie miałem do pomocy, korzystałem z tego co było i jakoś potrafiłem to rozwiązać...
Konto usunięte: Ja nie wiem po co to forum jest? Żeby odrabiano prace domowe za innych? Uczenie lenistwa? Ja jakoś żadnych for nie miałem do pomocy, korzystałem z tego co było i jakoś potrafiłem to rozwiązać...

niektórzy to chyba zamiast w książki to tylko i wyłącznie na fotka peel wskakują i .. o!
no bez przesady, od czego macie głowę na karku?!
nie żebym się wymądrzała, ale to raczej banalne zadanie:P
zrobisz sam - się nauczysz:)

Do jakiej szkoły chodzisz?
Jeśli to nie jest podstawówka, to wróć się do niej...
Aa... Google nie gryzą...
Jeśli rzeczywiście to Ci wyleciało z głowy, to mogłeś chociaż poszukać, coś samemu zrobić, a potem ewentualnie się zapytać, czy dobrze...
jej - zaimek dzierżawczy (przymiotny, jeśli jest to np. 'jej ołówek'; lub rzeczowny, jeśli np. 'Nie widziałem jej przez 2 lata'), (w drugim przypadku) w dopełniaczu, l.poj., r. żeński
otworzyła - czasownik, cz. przeszły, 3os. l.poj., r. żeński, tryb oznajmujący (koniugacja ->odmiana przez osoby)
dwudziestym - liczebnik porządkowy w narzędniku, l.poj., r.męski/nijaki
(wszystko zależy od kontekstu zdania... np. przy 'dwudziestym' może stać rzeczownik 'dzieckiem' -> wtedy jest rodzaj nijaki)
(I żeby mi to było ostatni raz!

nie brakuje, a nie powinno go być wg mnie, bo owszem znajdą się osoby, które serio nie dają sobie z czymś rady, szukały wszędzie i ostatecznie wpadły tutaj po pomoc, ale większość to śmierdzące lenie, które czekają tutaj na frajerów- do roboty!
Konradziq: XxXSweetXBoyXxX:Muszę odmienić przez części mowy 5 słów.
Do jakiej szkoły chodzisz?
Jeśli to nie jest podstawówka, to wróć się do niej...
Aa... Google nie gryzą...
Jeśli rzeczywiście to Ci wyleciało z głowy, to mogłeś chociaż poszukać, coś samemu zrobić, a potem ewentualnie się zapytać, czy dobrze...
jej - zaimek dzierżawczy (przymiotny, jeśli jest to np. 'jej ołówek'; lub rzeczowny, jeśli np. 'Nie widziałem jej przez 2 lata'), (w drugim przypadku) w dopełniaczu, l.poj., r. żeński
otworzyła - czasownik, cz. przeszły, 3os. l.poj., r. żeński, tryb oznajmujący (koniugacja ->odmiana przez osoby)
dwudziestym - liczebnik porządkowy w narzędniku, l.poj., r.męski/nijaki
(wszystko zależy od kontekstu zdania... np. przy 'dwudziestym' może stać rzeczownik 'dzieckiem' -> wtedy jest rodzaj nijaki)(I żeby mi to było ostatni raz! )
Nie jestem leniem i jest to w technikum ;):P Ale z polskim zawsze miałem trudności a szczególnie z tym. Dziękuje Ci z całego serca ;)
Pozdrawiam