Witam !
Muszę napisać kilku zdaniową odpowiedź na pytanie z tematu i nic nie przychodzi mi do głowy. Mam chyba jeszcze wakacyjny zastój ^^ Ma ktoś jakiś pomysł ?
Pozdrawiam.
lista tematów
Po co nam historia? strona 1 z 2
Eyy .! x3
Po to, żeby wiedzieć, w jakim żyje się kraju, jaką ma on historię, jacy wielcy ludzie w z niego pochodzą, jak kiedyś żyli ludzie, czym się zajmowali, jak kiedyś wyglądały budynki, w jakich stylach je budowano, czym wyróżnia się nasz kraj na tle innych, jakich mamy przodków, czym różnią się inne państwa od Polski, jak tam ludzie żyją, jaką mają kulturę, tradycję itd... itd...
Konto usunięte: Po to, żeby wiedzieć, w jakim żyje się kraju, jaką ma on historię, jacy wielcy ludzie w z niego pochodzą, jak kiedyś żyli ludzie, czym się zajmowali, jak kiedyś wyglądały budynki, w jakich stylach je budowano, czym wyróżnia się nasz kraj na tle innych, jakich mamy przodków, czym różnią się inne państwa od Polski, jak tam ludzie żyją, jaką mają kulturę, tradycję itd... itd...

nie wszyscy muszą lubić historię, ale wypadałoby się jej chociażby troszeczke znać; mieć o miej jako takie pojęcie.
a tak szczerez mówiać historia nie jest zła:P trzeba tylko ją zrozumieć, a przynjmniej starać się, tak naprawdę - ciekawy dział wiedzy (czy jakkolwiek to nazwać)
Moim zdaniem niepotrzebna 
gdybym miała jednak takie zadanie, napisałabym w ten sposób:
Historia jest nam potrzebna, by poznać tajemnice przeszlości, dowiedziec się czegos o naszych przodkach; ich kulturze, tradycjach, przekonaniach i stylu życia. Historia jest jedynym sposobem, by przenieść się w świat starożytny. Dzięki niej poznajemy świat od początku..
Mądra jestem ;D

gdybym miała jednak takie zadanie, napisałabym w ten sposób:
Historia jest nam potrzebna, by poznać tajemnice przeszlości, dowiedziec się czegos o naszych przodkach; ich kulturze, tradycjach, przekonaniach i stylu życia. Historia jest jedynym sposobem, by przenieść się w świat starożytny. Dzięki niej poznajemy świat od początku..
Mądra jestem ;D
będę z historii pisać maturę, dlatego jest mi potrzebna :)
Pokłońcie się Turkuciowi, bowiem tylko On jest waszym Zbawicielem.
historia jest czasami nudna. ale czasami bardzo ciekawa.
zależy od tematu i nauczyciela. bo niektórzy przynudzaja. a niektórzy potrafią barwnie opowiedzieć o temacie.
historia jest przydatna.
trzeba ją znac.
bo trzeba pamietać, że
`Historia się lubi powtarzać` ;)
równie dobrze można zadać pytanie po co szkoła..
ludzie skoro historia jest w szkole to jakiś jest tego powód..
i zacznijcie się wreszcie uczyć, wakacje się skończyły..