Właśnie w tym roku zaczynam liceum, idę do klasy z rozszerzonymi przedmiotami: WOS, historia, angielski, polski...
Jest to klasa o profilu STOSUNKI MIĘDZYNARODOWE. Po liceum chciałam iść na dziennikarstwo, ale nie jestem pewna czy po tej klasie się dostane. Znajomi mówili żeby iść na studia dziennikarskie, powinnam iść na profil dziennikarski, którego w moim liceum nie ma :(
1. Czy na świadectwie ukończenia liceum będzie pisać, jaki profil mamy ukończony?
2. Czy mam szanse po tej klasie dostać się na te studia?
dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;]]
lista tematów
Studia ;D
nie nie będzie.
Będą tylko napisane przedmioty kierunkowe jako poziom rozszerzony
A dlaczego nie?
Akurat te przedmioty jak Polski/Angielski/Wos są wymagane na tego typu studiach. I z powodzeniem możesz zdawać je na maturze a potem decydowac się na takie czy inne studia.
nie.
tak. Przecież to nie zależy od tego na jakim profilu jesteś, tylko od tego z jakich przedmiotów zdajesz maturę i jak pójdą Ci wstępniaki na studia. Tyle, że jeśli na jakieś studia jest potrzebna matura z przedmiotu, którego nie uczą w Twojej szkole lub jest on na słabym poziomie, musisz przygotowywać się na własną rękę.
Mój kolega po profilu mat-int dostał się na medycynę, więc profil nie przekreśla szans na dostanie się na inny kierunek. ;)
Konto usunięte: Właśnie w tym roku zaczynam liceum, idę do klasy z rozszerzonymi przedmiotami: WOS, historia, angielski, polski...
Jest to klasa o profilu STOSUNKI MIĘDZYNARODOWE. Po liceum chciałam iść na dziennikarstwo, ale nie jestem pewna czy po tej klasie się dostane. Znajomi mówili żeby iść na studia dziennikarskie, powinnam iść na profil dziennikarski, którego w moim liceum nie ma :(
1. Czy na świadectwie ukończenia liceum będzie pisać, jaki profil mamy ukończony?
2. Czy mam szanse po tej klasie dostać się na te studia?
dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;]]
Nie trzeba być koniecznie na profilu dziennikarskim

przecież to wszystko zależy od tego, jak zdasz maturę a nie jaki masz profil .
ja byłam na humanistycznym, miałam zdawać podobny zestaw jak i Ty, a zapędziłam się w zupełnie innym kierunku i idę na uczelnie techniczną ;-)
Ader: nie ma żadnego problemu bowiem liczą się na studia przedmioty zdawane na maturze a nie te które uczyłaś się przez 3 lata licuem :)
ale... chodzi mi o to, czy na dziennikarstwo mogę zdawać wyżej wymienione kierunki...

No jak na razie pytam tylko na tym forum, na dowiadywanie się na uczelni mam jeszcze duuuuuuuuuużo czasu
na studia możesz dostać się i po technikum ogrodniczym...
przecież matura jest dla wszystko taka sama, a to ona głównie decyduje o przyjęciu na studia..
zresztą.. te profile w szkołach to są tylko z nazwy..